top of page

Den psykopatiske leder

Opdateret: 4. jun.

At arbejde for en leder med psykopatiske træk, er som at gå rundt i et minefelt. Du ved ikke hvornår du er sikker, hvad der forventes og hvornår bomben eksploderer og du kan senere få problemer med stress, angst, PTSD, mindreværd og ændret selvopfattelse.


Mange af dem er selvstændige og har placeret sig selv i direktørstolen. Der er altså frit spillerum for dem, og de risikerer ikke at blive afskediget for deres adfærd. Der vil altid være ubalance i relationen, og du vil altid være den der taber, da du ikke kan ændre deres psykopatiske træk. Men det vigtigste er dig selv, trives du i det miljø du arbejder i og giver det dig energi? Ellers er det nok en god idé at komme videre, for du kan ikke ændre på en leder der udviser de psykopatiske træk, og du kan ændre alt ved dig selv for at gøre lederen tilfreds, men du når aldrig i mål, for det handler om magt og kontrol, og det er baseret på et øjebliks vurdering uden perspektivering.


Hvordan kan det så være at jeg selv er endt i fælden, og i min karriere valgte at arbejde tæt med en i flere år? Fordi denne type leder også er charmerende, og når rosen kommer opleves den mere intens, da den giver håb og forventning om ro. Der kan altså endelig slappes af, og respekten er opnået og succesen føles større. For mit eget vedkommende har jeg et stærkt træk til at perspektivere og finde årsagen bag andres handlinger, og har derfor også forsvaret den måde som min leder har behandlet andre ansatte på. Jeg var altid virksomhedens og min leders støtte, på trods af at beslutningerne var imod mine personlige værdisæt som leder.

Den sidste leder der var ansat i min stilling i den pågældende virksomhed på mit niveau, gav mig et råd som jeg aldrig glemmer.. ” René pas på dig selv, lige nu er du det bedste der er sket for virksomheden, men det ændrer sig en dag, præcis som det har gjort for alle os andre, og uden forklaring er du den der er skyld i at alt går galt,- han er psykopat” Jeg havde selv oplevet hvordan denne leder var blevet overfuset og råbt af direktøren på grund af ubetydelige årsager, og hvordan det påvirkede lederen. Der gik lyn igennem i kroppen på mig når det skete.


Men jeg kunne selvfølgelig forandre det hele, og jeg var sikker på at jeg kunne ændre situationen med min mange års erfaring som leder. Og ja turen kom også til mig, jeg er blevet råbt af i telefonen, imens blodet løb væk fra mine hænder, de blev kridhvide og jeg vidste at det var fordi min krop gik i frygtposition og var klar til at komme væk. Jeg er blevet råbt af på fællesmøder, hvor kollegaer bagefter har spurgt om jeg var okay. Jeg har fyret ansatte fordi de havde talt med tidligere ledere, fordi det var i følge min leder var illoyalitet over for virksomheden. Jeg er løbende blevet spurgt om fra min leder om hvilken værdi det havde at have mig ansat, så jeg bagefter frygtede at blive fyret. Jeg har fået feedback på at mine opgaver ikke blev løst korrekt, uden at kunne få begrundet hvad der skulle ændres, min leder kunne bare IKKE lide det jeg lavede mere. Og ikke mindst blev jeg dikteret i ikke at tale med de andre ansatte i virksomheden, fordi de andre i virksomheden kunne lide mig for meget, og jeg var blevet til ”firmabøssen” derfor måtte jeg kun svare på de spørgsmål jeg blev stillet.


Efter to år hvor jeg konstant tænkte fremad og sikrede mig at alting altid var okay, helt ned til at kaffekoppen var vasket af i køkkenet, for at undgå et raserianfald eller verbal overfusning, blev jeg fyret. Ærlig talt var jeg lettet! Jeg havde selv søgt efter nyt arbejde i en længere periode, og jeg var også stoppet med at svare på de nedladende og sure mails der blev sendt, og jeg havde i over 6 måneder altid sikret mig at jeg havde nøglerne med til vores hjem når jeg tog på arbejde. For det eneste jeg var 100 procent tryg i, var at jeg en dag ville blive fyret.


Jeg blev alligevel i mere end 2 år i denne position, og jeg har stillet mig selv spørgsmålet om hvorfor vi bliver når vi oplever ledelse som beskrevet i min egen oplevelse? De klassiske eksempler som jeg selv kan genkende er:


  • Vi kan godt lide at skabe en forandring, og få succes og anerkendelse.

  • Der er arbejdsopgaver som vi har, hvor vi er usikre på om vi kan få andre steder.

  • En god løn der sikrer stabilitet.

  • Overlevelse, hvor der er ikke andre muligheder


Så det handler om vores eget EGO der bliver tilfredsstillet, men det er jo ret overfladisk at vi lader det ske, for det bliver i realiteten ødelagt, da vi ikke passer på os selv.


Min bedste råd er at, du må aldrig acceptere at blive talt ned til, råbt af, få ukonkret feedback, blive ydmyget eller presset til ting der strider mod dit værdisæt af din nærmeste leder. Der er ubalance i magtforholdet og du er den eneste der kan tabe, især hvis din leder er ejeren af virksomheden.


Jeg tager oplevelsen med mig videre i livet, og vil bruge det til at støtte mig selv fremadrettet, og hjælpe andre til at komme væk fra denne type ledelse.


Du er velkommen til at skrive din egen historie og oplevelse med en psykopatisk leder, eller stille mig spørgsmål i kommentarfeltet under min artikel.


Herunder er der en test der kan bruges til at afklare om din leder har psykopatiske træk.

Psykopat-tjeklisten indeholder 20 kendetegn, som er blevet til under studier af psykopater. Afprøv testen på din chef. Løb de tyve kendetegn igennem som et pointsystem. Hvis personen scorer mere end 30 point kan du kategorisere vedkommende som psykopat. Du giver 2 point for hver gang, du kan nikke genkende til en adfærd. Giv kun et point, hvis du blot er delvis sikker og 0 point, hvis der ikke er en match. Læg pointene sammen. Over 30 point er lig med psykopat.


20 kendetegn for psykopater.

1. Veltalende og charmerende 2. Egocentriske og selvovervurderende 3. Konstant behov for spænding og nye impulser 4. Let ved at lyve og bortforklare 5. Bedragerisk og manipulerende 6. Ingen skyldfølelse og anger 7. Svagt og overfladisk følelsesliv 8. Manglende indlevelsesevne og empati 9. Snyltende livsstil 10. Opfarende, aggressiv og ringe selvkontrol 11. Promiskuøs livsstil (hurtige forhold og utroskab) 12. Tidlige adfærdsproblemer (før 12 års alderen) 13. Kort tidshorisont. Ingen langsigtet planlægning

14. Impulsiv 15. Ansvarsløs som forælder 16. Mange skilsmisser og mislykkede forhold 17. Ungdomskriminel (før 15 års alderen) 18. Ny kriminalitet under prøveløsladelse 19. Manglende ansvar for egne handlinger 20. Flere forskellige former for kriminalitet – fra indbrud og narkotika til vold, seksuelle overgreb og bedrageri.

NB! Du kan booke en forsamtale uden beregning på linket nedenunder eller kontakte mig via chatten hvis du har spørgsmål eller vejledning.212 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page