top of page

Kender du forskellen på empati og sympati?

Opdateret: 3. maj 2023

Hvordan hjælper du dine venner og familie i svære situationer?


Når vores venner eller familie er i en svær situation, vil vi selvfølgelig gerne være der for dem. Men det der ofte sker er, at vi med den bedste hensigt udviser sympati for deres situation. Desværre forstærker sympatien kun deres situation og flytter dem ikke videre. Vi er her lidt konfliktsky og siger måske; det er også synd for dig, hvor er han da også dum, og det er jo ikke din skyld, eller jeg holder med dig!


Hvis vi vil fastholde vores intention om at hjælpe dem ud af den følelse de har, er vi nødt til at være empatiske for at flytte dem videre. Du kan eksempelvis sige ”jeg kan høre, at den oplevelse er noget, vi skal tale om”. Vi anerkender her, at vores ven eller familiemedlem er i denne situation og respekterer at de er i den tilstand.


Derefter kan vi stille afklarende spørgsmål som; Hvad oplevede du? Hvad betød det for dig? Hvad ville den anden opnå? Hvilke muligheder har du?


Sympati er ikke et udviklende redskab, det forstærker negativitet, situationen og fastlåser en i en ubehagelig situation og oplevelse.


Din opgave er at fokusere på mulighederne og lytte, og ikke at dømme situationen.


480 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page